RENKLİ ve DESENLİ ASFALT uygulamasının yapılacağı yerler vaziyet planı üzerinde drenaj, asfalt kalınlığı,desen ve renk seçeneklerine göre projelendirilir.
ZEMİNİN HAZIRLANMASI: RENKLİ ve DESENLİ ASFALT 'ın uygulanacağı yüzey, % 92-98 oranlarında sıkıştırılmış ve ıslah edilmiş herhangi bir zemin olabilir. Zemin ıslahı gerekiyorsa ; plentmix dolgu malzemesi , binder tabakası asfalt meyilleri verilerek gerekli kalınlıkta serilip sıkıştırılır. Renkli Desenli asfalt kaplanacak zemin beton ise herhangi bir işleme gerek kalmadan asfaltın serilmesi yapılabilir.
ASFALTIN SERİLMESİ: RENKLİ & DESENLİ ASFALT uygulamasında ; özel dizayn sıfır numara asfalt kullanılır. Sıfır numara asfalt % 91,00 0-5 mm agrega,% 2,20 filler,% 6,80 bitüm (A.C. 60/70 penetrasyonlu) 'den oluşur. Asfalt serilmeden önce, tabakalar arası aderansı sağlamak için mevcut alt zemine 1 lt/m² CRS-1 (su bazlı katyonik emülsiyon) uygulanır. Uygulama yerine gelen 120-130 derecedeki asfalt serilecek yerden biraz uzağa uygun bir yere dökülür. Profil mastarlar asfaltın serilme kotunda , gerekli drenaj durumu da göz önüne alınarak yerleştirilir.Sadece yaya trafiğinin olduğu alanlar için 5 cm kalınlığında,araç trafiğinin olduğu yollarda 6 cm kalınlığında asfalt serimi gerçekleştirilir.Gelberiler ile tesviyesi yapılan veya finişer ile serilen asfalt ,120C°-85C°'ler arasında minimum 1,5 tonluk çift bandajlı silindir vasıtasıyla %91-94 oranında sıkıştırılır.
DESEN VERİLMESİ:
Silindiraj işlemi sona erdikten sonra,asfalt min. 80 derece sıcaklıkta iken, projesinde istenilen desenlere göre seçilen, özel çelik liflerden imal edilmiş şablonlar istikameti doğrultusunda asfalt yüzey üzerine yerleştirilir. Şablonlar yerleştirildikten sonra 8-10 ton/m² düşey kuvvet vuran kompaktörler, şablon kalınlığını asfalta gömene kadar, çelik desen kalıpları üzerinde gezdirilir, kalıp tam olarak gömüldüğü yerinden kaldırılarak ,2-3 sıra daha önceki derzlere yerleştirilir ( istikametinden şaşmaması için ) ve desen verme işlemine devam edilerek 9 mm derinliğinde derzler elde edilir.
ASFALT YÜZEYİN BOYANMASI:
Desen verme işlemi tamamlanan asfalt sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğü zaman yüzey kaplama işlemi yapılır.Özel asfalt boyası sistemi iki ünitedir;birincisi acry-lateks baz ve özel çimentodur,ikincisi su bazlı pigment (renklendirici) dir.Bu üç materyal ve 3-4 litre su,20 litrelik bir kovaya boşaltılır,karıştırıcı 400-500 devirlik ½ inçlik matkaba takılarak ,2-3 dakika iyice karıştırılır.Boyanan yüzeylerde ton farkı olmaması için her seferinde aynı miktarda su kullanılır.Boya 110 PSİ'lik hava kompresörüne bağlanan çift kademeli pompa ve buna bağlı püskürtücü ile asfaltın yüzeyine püskürtülür.Fırça ile boya asfaltın yüzeyine siyah renk kalmayacak şekilde iki kat olarak yayılır.Son olarak boyayı koruyucu ve parlaklık veren renkli cila püskürtme yöntemiyle atılarak boyama işlemi tamamlanmış olur.
Asfalt Boyasının Faydaları:
a)Özel çimento ile akrilik reçine esaslı boya asfalta iyice yapıştığından kolay kolay asfaltın üzerinden çıkmaz ve renkli görünüm yıllarca kalır. b)Özel çimentonun içinde bulunan sertleştirici sayesinde ,asfalt yüzeyi sertleşir, asfaltın aşınma mukavemeti normal asfalta göre üç kat artar. c) Özel boyası sayesinde asfalt -30 derece ile , +70 derece sıcaklığa kadar dayanıklılığını muhafaza eder,derzler ilk görünümünü muhafaza eder. d) Özel asfalt boyası güneş ışınlarını yansıttığı için asfaltın yakıcı sıcaklığını hissettirmez. e) Mevcut asfalt kaplama üzerine uygulanan özel asfalt dolgu macunu ve boya sayesinde yalıtım özelliği ve su izolasyonu sağlar.
|