İskansız Yapının Riskleri:
Bir konut alacaksanız ve henüz iskanı alınmamış bir proje dahilinde bir konut ise dikkate almanız gereken bir takım risklerin bulunduğunu bilmelisiniz. Söz konusu herhangi bir yapının iskan ruhsatının bulunmaması söz konusu yapının dahilinde can ve mal kaybı yaşanabileceği tehlikesini barındırmaktadır. Bahsi geçen iskansız yapıda şantiye elektriği kullanılacağından ötürü bu durum sonucunda elektrikli ev aletlerinin herhangi bir zarar görmesine sebebiyet verebilir hatta can kayıplarını yaşanabileceği ciddi yangınlara sebebiyet verebilir.
Bina dahilinde bulunan elektrik ve su gibi bir takım hizmetler belediye tarafınca karşılanmadığı için şantiye elektriği ve suyunun kullanım miktarının tespiti için ortak bir sayaç kullanılır ve bu durum bütün daire sahiplerinin kullanımını o söz konusu sayaca yansıtır ve bu durum kat sahipleri arasında ciddi derecede problemler yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Ortak sayaç üzerinden toplam fatura bölünerek ödeneceğinden ötürü az tüketimde bulunan ve çok tüketimde bulunan daire ile ödeme tutarı eşit olacağından ötürü az tüketim yapan daire sahibi için bu durum ciddi bir durum teşkil edecektir.
Bir diğer yandan ise belediye bu mesken için elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için, kullanılmak durumunda kalınan sanayi tipi inşaat suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kullanım kotasının aşılması durumunda aylık ödeme bazında iki katı ödemelerle karşı karşıya kalınabilir.
Apartman tarzı ortak kullanım alanı şeklinde olan yapılar dahilinde mal sahibi olma durumu kat mülkiyeti sahipliği şeklinde tanımlanır. Bu durum dahilinde bakacak olursak, imar planı dahilinde herhangi bir sorun bulunmayan, gerekli bir takım yönetmeliklere ve mevzuatlara uygun bir şekilde inşa edilen yapıya sahip olan kişilere kat mülkiyeti alma hakkı tanınır.
Bu belirtilen bir takım şartların sağlanması halinde alınan kat mülkiyeti ile tapu, yani kat mülkiyeti tapusu alınır. Bu durumun aksi bir hal ile karşılaşıldığı taktirde mülk sahibi kat mülkiyetini alamaz ve bu durumda arsa payı üzerinde hisse sahibi olur. Bunun yanı sıra kat irtifakı ise henüz tamamlanmamış ya da başlanmamış olan bir proje dahilinde ise kat mülkiyeti kurulması hakkı tanınmasıdır.
Söz konusu kat irtifakı alındığında arsa olarak nitelendirilmiş olan tapu, belediye tarafından iskan ruhsatı alınmasının ardından tapu ve kadastroya bu söz konusu ruhsatın iletilmesi ve tapu müdürlüğü tarafından gerekli düzeltmeyi yapması sonucunda bina tapusu özelliği kazanır.
Kaynak Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linkleri görebilmek İçin
Üye Olun veya
Giriş Yapınhttp://emlakajanda.com/Iskan-Nasil-Alinir_516